69. Keski-Suomen Maakuntaviesti

Äänekoskella 21.2.2016

Koiviston Kipinä Sumiaisten kunto Suolahden Urho Äänekosken Huima Äänekosken Urheilijat Äänekosken kaupunki

Jyväskylä otti omansa

Jyväskylä 1

Isäntä-Äänekoski nousi kakkoseksi

Ei mitään järisyttävää uutta hiihdon Keski-Suomen Maakuntaviestissä. Näin jouduttiin toteamaan, kun piirin kunnat säntäsivät kiertopalkintona olevan puisen metson jahtiin Äänekosken Liikuntapuiston latu-urilla.
Jyväskylän ykkösjoukkue jätti kolme osuutta tiukasti vastaan hangoitelleen Joutsan ja muut kilpakumppanit lopulta reilun neljän minuutin päähän. Jyväskylän ankkuri Joni Mustonen saikin sivakoida oman yhdeksän kilometrin osuutensa ilman todellisia uhkaajia.
- Ensimmäistä kertaa ykkösjoukkueen ankkurina ja aika rennosti sain vetää, kun muu porukka petasi niin hyvät lähtökohdat. Meillä on niin vahva junnukaarti, ettei ylivoima ollut iso yllätys, Mustonen tuumaili maalissa eikä ollut edes hengästynyt.

Vertsu ei tarvinnut loppukiriä

Jos oli Jyväskylän voitto odotettu, niin takana käytiin mielenkiintoisia koitoksia. Joutsa jaksoi lopulta neljänneksi, mutta iloisimmin yleisön toiveet täytti isäntä-Äänekoski nousemalla komeasti toiseksi ennen Jyväskylän kakkosjoukkuetta.
Äänekosken nuori ankkuri Verneri Poikonen (18) säntäsi yhdeksän kilometrin taipaleelle neljäntenä. Eroa Jyväskylän ykköseen oli lähes viisi ja kakkoseenkin yli kolme minuuttia. Myös Joutsa säntäsi taipaleelle yli minuutin “Vertsua” aiemmin.
Ikäluokkansa tuore sprintin SM-kultamitalisti osoitti, että myös pitempi matka sujuu nostamalla Äänekosken kotiyleisön riemuksi kakkoseksi.
- Tavoite oli ottaa edellä lähteneet mahdollisimman nopeasti kiinni ja sitten katsoa mitä tapahtuu. Rossin Jeren (Joutsa) sain kiinni toisella lenkillä ja Nissisen Villen (Jyväskylä 2) pari kilometriä ennen maalia. Luotin siihen, että jos Ville jaksaa roikkua mukana, niin loppukirissä ainakin jää, Vertsu kuvaili taktiikkaansa.

750verneriIMG 2884

Verneri Poikonen ankkuroi Äänekosken kakkoseksi.

Uusille säännöille kiitosta

Viestipäivän haasteellisuutta lisäsi osaltaan lumisade. Uusi ja kostea lumi teki perinteisen osuuksilla pitovoiteluun omat ongelmansa. Niinpä miesten 9 kilometrin avausosuudella kärkikvartetti sivakoi matkan tasatyönnöin vapaan tyylin kalustolla.
- Yritin karkuun viimeisellä lenkillä, mutta ei mitään mahdollisuuksia, Äänekosken aloittaja Topi Kuorelahtikin kuvaili lumisateen aiheuttamia ongelmia.
Uudet viestisäännöt otettiin hiihtoväen keskuudessa ilolla vastaan. Niiden myötä esimerkiksi Kivijärvi ja Kannonkoski palasivat maakuntaviestiladulle usean vuoden tauon jälkeen - nyt yhteisjoukkueella. Myös korvaavuudet helpottivat etenkin pienten kuntien joukkueiden kokoamista. Eniten kaivattiin nuoria poika- ja mieshiihtäjiä.
- Hyvin meni, mutta ei tuntunut hyvältä. Ai olin toiseksi nopein! No en tiedä kertooko se minun hyvyydestä vai siitä, että nuorilla riittää parannettavaa, 18-vuotisten miesten osuuden toiseksi nopein isäntäjoukkueen Timo Kuorelahti (51) huohotti.