69. Keski-Suomen Maakuntaviesti

Äänekoskella 21.2.2016

Koiviston Kipinä Sumiaisten kunto Suolahden Urho Äänekosken Huima Äänekosken Urheilijat Äänekosken kaupunki

Metso syntyy käsityönä

- En muista montako metsoa on tullut tehtyä, ensimmäinen oli kuitenkin Kannonkosken maakuntaviestiin joskus 70-luvulla ja on niitä sen jälkeen tullut muutama värkättyä, Öhmanin Juhani hymyilee tutkaillessaan Äänekosken Rautatienkadun työpajassaan useammasta viisisenttisestä levystä koottua puumassaa. Vajaan metrin korkea ja leveä “mäntypölkky” odottaa Juhanin työpöydällä. Tästä alkaa ison puumassan työstö ja sen lopputulos lehahtaa helmikuun 21. päivä Äänekosken maakuntaviestin voittajajoukkueen käsivarsilla yläilmoihin. 

- Piirtelen alustavia suuntia moottorisahausta varten, Juhani selventää ja tussi taltioi metson ääriviivat tavalla, johon pystyy vain taiteellisesti erityislahjakas tekijä.


metsosyleily400IMG 2387

Ei näihin parane rakastua. Itsellekin tulee mukava ja hyvä mieli, kun ihmiset vievät linnun ja ovat tyytyväisiä!, Öhmanin Juhani hymyilee halatessaan pian hakijoidensa mukaan lähtevää Äänekosken Maakuntaviestin voittometsoa.

Puuta sen olla pitää

Ensimmäiset viestimetsot syntyivät Georg Juhanin isän Georg Harald Öhmanin käsin. Välillä kiertopalkinto vaihtui teräksiseksi, mutta viime vuodet on taas jahdattu puista voittometsoa - useimpien mielestä sitä ainoaa oikeaa.
- Isä teki ensimmäiset, mutta minäkin pyörin jo silloin lastujen seassa. Ensimmäinen jyrsinkone hankittiin lokakuussa 1969 ja siitä asti meillä on tämä yritys ollut, Juhani selvittää Saarijärven Pajupurolla alkunsa saaneen ja sieltä Vehniän ja Suolahden kautta 1999 nykyisiin Äänekosken tiloihin siirtyneen yrityksen vaiheita.
Matkan varrella myös yrityksen nimi on vaihtunut Taideveistämö G. Öhmanista nykyiseksi Woodshell Oy:ksi. Juhani tosin suunnittelee entisen nimen palauttamista.

metsotyosto400IMG 2291
Moottorisahalla tehdyn karkean alkuvaiheen jälkeen tärkein työväline on taltta, jollainen Juhanilta löytyy myös sähköisenä versiona.

Aihe asiakkaalta

Rautatienkadun kiinteistön Juhani Öhman osti siis 1999 ja työnkuvaan kuuluu myös auton renkaiden myynti ja asennus.
- Vuodesta 1975 olen tätä tehnyt kokopäiväisesti ja sitä ennen koulujen kesälomilla. Sitä on vaan niin tottunut ja tykkään tätä tehdä, Juhani tuumailee ja jatkaa, että jokainen puutyö on erilainen haasteensa.
- Vaikka runko on samanlainen, tulee valmiista tuotteesta aina oma erilainen yksilönsä. Asiakas kertoo aiheen tai tuo malliksi valokuvan vaikkapa maisemasta tai henkilöstä. Kun joskus jopa parimetristä taulua on kuukauden hakannut, on takki aika tyhjä, Juhani kertoo haastavimmista töistään.metsoaihio750IMG 2268
Voittometson veistotyön alkajaisiksi Juhani piirtää kokoamaansa mäntypuumassaan karkeat ääriviivat, joita moottorisaha hetken kuluttua myötäilee. 

Terapiaa penkillä

Tilausmäärät vaihtelevat yhdestä tuhanteen ja yleisimpiä ovat firmojen liikelahjat ja seurojen kilpailupalkinnot. Tosin lama on kaventanut molempien osuutta.
- Neljäkymmentä vuotta olen tätä tehnyt ja saanut talot maksettua. Että on tällä elänyt ja jotenkin pärjännyt, Juhani hymyilee eikä valita pitkiksi venähtävistä työpäivistään.
Juhani ajelee työpajalleen Hirvaskankaan Puntavuoren kodistaan. Jutunkirjoittajan vieraillessa verstaassa muutamaan otteeseen, riitti Juhanilla aina juttukavereita.
- Kumma juttu, kun joku touhuaa jotain, se avaa puhehanat. Variksen Jouko (Ääneseudun Kehitys oy:n eläköitynyt toimitusjohtaja) nimittikin tämän terapiapenkiksi ja onhan tässä tullut monet ilot ja surut luottamuksella puitua. Mutta se on vain mukavaa, kun ihmiset täällä käyvät - jotkut liki päivittäin, Juhani korostaa.metsoporukka750IMG 2365
Juhanin veistellessä töitään riittää miehellä usein juttuseuraa. Tällä kerralla turinoimassa piipahtivat Markku Peura ja Juhanin Ari-veli (vas.).

Armeija vei hiihtoinnon

Juhani Öhman kertoo viestimetson valmistuksen vievän muutaman täyden työpäivän.
- Jos sen tekisi vain moottorisahalla, kävisi homma nopeammin. Mutta minä teen sahalla vain raa´an alkuvaiheen ja lopun veistämällä. Se on minun tapani tehdä.
Vapaa-ajallaan Juhani kuitenkin luottaa moottorin voimaan. Eikä ihme, sillä työpajassa talvehtiva Honda Gold Wing herättelee ei-motoristinkin ihastuksen.
- Hiihtoa olen harrastanut joskus lapsena ja viimeksi armeijassa. Se 40 kilometrin marssi suojasäässä tuhosi hiihtourani ja oivalsin, ettei moottoria ole turhaan keksitty, Juhani hymyilee ja kertoo kuinka kuskasi Minnansakin 29,5 vuoden kihloissaolon - ja kahden nyt jo aikuisen lapsen - jälkeen vihittäväksi eduskunnan pikkuparlamenttiin.
Kulkepelinä oli tietysti Gold Wing ja reissukavereina sekä todistajina joukko motoristiystäviä.