69. Keski-Suomen Maakuntaviesti

Äänekoskella 21.2.2016

Koiviston Kipinä Sumiaisten kunto Suolahden Urho Äänekosken Huima Äänekosken Urheilijat Äänekosken kaupunki

Riviin järjesty! - Metsojahtiin samalta viivalta

- Jyväskylä lähtee etummaisesta rivistä ja viime vuoden kakkonen ja sitä seuraavat aina metrin taaempaa auramuodostelmissa, Keski-Suomen Hiihdon TD-vastaava Sami Hilden esitteli Äänekoskella järjestetyssä keskisuomalaisseurojen kilpailun järjestämis- ja TD-koulutustilaisuudessa.

Vaan eipä seurata Äänekosken Maakuntaviestissä kurkiaurojen esimerkkiä. Viestin uuden viisivuotiskauden alkajaisiksi nimittäin joukkueet lähetetään matkaan rivilähtönä. Vuosikymmenten kokemuksen yhteislähdöistä omaava Kalevi Rautiainen vakuutti, että kimppastartti sujuu ongelmitta.
- Kukaan ei ampaise liikkeelle ennen haulikon pamausta, sen estää muodostamamme ihmisketju, Kalevi vakuutti ja sai aiheen Hiihtarissa herättämän hälinän vaimenemaan.

Kännykät valvojina?

Koulutusillan aikana nousi esille myös muita metsojahtiakin sivuavia kysymyksiä. Vilkkaimman keskustelun herätti tiedottaminen aina ei-toivottavan vakavan onnettomuuden kohdatessa.
- Tällaiseenkin ikävään asiaan on varauduttava. Kuka tiedottaa, jos kisassa sattuu esimerkiksi kuolemantapaus, kokenut TD Pirjo Lehtinen huolehti ja muistutti kisajärjestäjiä turvallisuussuunnitelman laatimisesta.
Myös hiihtotapavalvonta perinteisentyylin kisan luistelupotkujen eliminoimiseksi nousi kiinnostavaksi aiheeksi. Kun kisareittiä voidaan harvoin täyttää vain järjestäjien valvovin silmäparein, miten suhtaudutaan esimerkiksi sivullisen kännykällä kuvamaan aineistoon?

Ei puutu kuin lunta

750LuminenMetsaIMG 9999

Äänekosken maakuntaviestissä järjestelyt sujuvat, näin vakuutti järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja kilpailunjohtaja Eero Hakonen.

- Levollisin mielin ollaan, ei puutu kuin lunta. Joka osa-alueen kahden vastuuhenkilön voimin olemme varautuneet myös mahdollisiin sairaustapauksiin, Eero vakuutti kaupungin ja viiden paikallisseuran yhteistyötä kiitellen.
Koulutusillan päätteeksi “maakuntaviestin tietopankki” Matti Harju esitti pikakatsauksen viestin historiaan. Yhtenä huippuhetkenä Matti nosti esiin Keuruulla 1991 hiihdetyn ensimmäisen kuntakohtaisen maakuntaviestin yli 3000-päisen yleisön.
- Kukas sen viestin silloin voittikaan, Huiman Heikki Mäkinen kysäisi hymyillen ja pitkä ilta päättyi yhteiseen toteamukseen, että tuleva kisaisäntähän se taisi olla.