69. Keski-Suomen Maakuntaviesti

Äänekoskella 21.2.2016

Koiviston Kipinä Sumiaisten kunto Suolahden Urho Äänekosken Huima Äänekosken Urheilijat Äänekosken kaupunki

Metsojahtiin isoin uudistuksin - Yksi sarja - yksi voittaja

Äänekoskella ensi loppiaisena (6.1.2016) hiihdettävä Keski-Suomen Maakuntaviesti lykitään isoin uudistuksin. Suurin niistä on se, että nyt Keski-Suomen Liiton lahjoittamaa kiertopalkintoa - puumetsoa - jahdataan vain yhdessä sarjassa.
- Keski-Suomen Hiihdon kevätparlamentissa esittelemämme vaihtoehto poiki kuusi kommenttia. Niidenkin pohjalta johtokunta muovasi esityksen, jossa suurin muutos aiempaan on se, että nyt kaikki kunnat kisaavat samassa sarjassa, Keski-Suomen Hiihdon syysparlamentissa Äänekoskella uutta viestiformaattia esitellyt johtokunnan äänekoskelaisjäsen Eero Poikonen taustoitti.

Korvaavuuksilla tasoitusta

Vaihto400 DSC6284

Viime vuodet maakuntaviestiä suvereenisti hallinnut Jyväskylä saanee jatkossa tiukan haastajan myös läänin pikkukunnista. Tähän pyritään uusiin viisivuotissääntöihin kirjatuilla korvaavuuksilla, joita pikkukunnille suodaan selvästi isompiaan enemmän. Myös yhden miesten osuuden poisjättämisen uskotaan kaventavan yhdeksänosuuksiseksi hoikistuneen viestin tasoeroja.
Korvaavuuksia piirin keskisuuret ja pienet kunnat voivat käyttää kaikissa tyttöjen ja poikien sarjoissa. Pienillä kunnilla korvaavuusvaihtoehtoja on keskisuuria enemmän. Isoimmilla yli 20000 asukkaan kunnilla Jyväskylällä ja Jämsällä korvaavuusmahdollisuuksia on vain yksi.

Poika tytön sijaan

Korvaavuuden turvin keskisuuri kunta voi asettaa esimerkiksi 16-vuotiaan tytön osuudelle N50- tai N18-sarjalaisen ja pikkukunnan vaihtoehtona on lisäksi M16-sarjalainen. Syysparlamentissa vallitsi syvä yksimielisyys sääntöuudistuksia kohtaan. Etenkin nuorten sarjoihin kun pienemmillä kunnilla on ollut usein vaikeaa löytää hiihtäjiä.
Aivan kommenteitta uudistusta ei kuitenkaan sivuutettu. Juha Tuikkanen nosti esiin varoittavan esimerkin.
- Käykö niin, että nyt 12-vuotias tyttö pääsee kokemaan maakuntaviesti-iloa vasta naisten sarjalaisena, jos jaksaa sinne asti, kun aina on poika edellä, jyväskyläläisen Huhtasuon Hiihdon vahva vaikuttaja huolehti.

Viestillä yhä iso merkitys

Juha Tuikkasen huoli ymmärrettiin, mutta vaihtoehtojakaan ei juuri löydetty. Maakuntaviesti kun on tapahtuma, jolla katsotaan yhä olevan iso merkitys etenkin lasten ja nuorten hiihtokipinän sytyttämiseksi ja ylläpitämiseksi.
- Jokainen ratkaisu herättää myös vastustusta emmekä taida millään päästä takavuosien osanottomääriin. Parhaanne olette tehneet, äänekoskelainen Heikki Mäkinen kiitteli hiihtopiirin johtokuntaa ja sai komppaajan Martti Kuhasta.
- Korvaavuuksilla tallotaan väkisin joillekin varpaille. Mutta monella pienellä kunnalla ei vaan yksinkertaisesti löydy jokaiseen nuorten sarjaan hiihtäjiä eikä aina veteraanejakaan, pitkän linjan pihtiputaalainen hiihtomies näki.

Rajakunnista yhteisjoukkue?Maali400 DSC6302

Korvaavuuksien lisäksi kuntajoukkueiden kokoamista helpottaa perinteiseen tapaan syntymäkuntasääntö. Eli hiihtäjä voi edustaa syntymäkuntaansa riippumatta siitä missä hän nykyisin asuu. Muuten edustuskelpoisuuteen vaaditaan, että on ollut kirjoilla kunnassa viestiä edeltävän vuoden tammikuun 1. päivä.
Myönnytyksistä huolimatta Keski-Suomen pienimpien kuntien on ollut vaikea saada kokoon 10-henkistä joukkuetta. Nyt hiihtäjiä tarvitaan siis yhdeksän ja pienimmät kunnat voivat sääntöuudistuksen myötä koota myös yhteisjoukkueita,
- Voisivatko alle 2000 asukkaan rajakunnat muodostaa yhteisjoukkueen, ehdotti suomalaisessa hiihtourheilussa pitkään näkyvästi vaikuttanut Alpo Peltola ja sai esitykselleen varauksettoman kannatuksen.

Neljän koon yhdistelmä?

Uuden säännön mukaan rajakuntien yhdistelmäjoukkueiden yhteisen asukasluvun on oltava alle 5000. Keski-Suomen maakuntaviestissä voidaan siis nähdä “neljän koon” Kannonkosken, Kivijärven, Kyyjärven ja Kinnulan keskuudestaan muodostama joukkue edellyttäen, että viimeksi mainittu vaihtaisi Keski-Pohjanmaan viestistä takaisin Keski-Suomeen.
Aloitus- ja ankkuriosuuden hiihtävät jatkossakin miehet. Järjestävälle kunnalle tarjotaan kuitenkin mahdollisuus päättää muiden osuuksien järjestyksestä. Hiihtopiirin toiveena on, että sarjojen hiihtotyylit vaihtelisivat vuosittain.
Keski-Suomen maakuntaviestin uuden viisivuotiskauden säännöt hyväksyi lopullisesti eilen maanantaina kokoontunut Keski-Suomen maakuntaviestineuvosto.

Matti Kautto
Äänekosken maakuntaviestin tiedottaja